ליכן פלנוס: טיפול טבעי יעיל במחלה המאתגרת
ליכן פלנוס (ילפת שטוחה) הוא מצב דלקתי כרוני, שאינו מדבק, המשפיע על חלקים שונים בגוף, כולל העור, הקרקפת, הציפורניים והרקמות הריריות. המחלה מתבטאת בתסמינים מגוונים, החל מפריחה סגלגלה בעור ועד לנגעים לבנים בפה או פגיעות נדירות בוושט ובאיברי המין. למרות שהתסמינים של ליכן פלנוס יכולים להיות מטרידים ולעיתים אף כואבים, המחלה בדרך כלל אינה מסוכנת. ליכן פלנוס משתייכת לקבוצת מחלות עור המאופיינות בפריחה מכוסה בקשקשת עדינה, כמו פסוריאזיס למשל.
בין גורמי הסיכון: מי עלול לפתח ליכן פלנוס?
ליכן פלנוס היא מחלה נדירה יחסית, המשפיעה על כ-1-2% מהאוכלוסייה העולמית, והיא נפוצה בעיקר בקרב מבוגרים בגילאי 30 עד 60. מחקרים עדכניים (2024) מצביעים על עלייה קלה בשכיחות, במיוחד במדינות מתועשות, מה שמעלה שאלות לגבי הקשר בין גורמים סביבתיים להתפתחות המחלה.
- כ-10% מהחולים סובלים מליכן פלנוס בציפורניים (במקרים נדירים, יכולים להיווצר חריצים, פיצול מלא של הציפורניים ואף אובדן ציפורניים). נשים בגילאי 40-55 נמצאות בקבוצת הסיכון העיקרית.
- השכיחות של ליכן פלנוס בפה (פסים לבנים שטוחים שלעיתים מלווים בכיבים, בחלק הפנימי של הלחיים ובחניכיים) היא גבוהה, ונעה בין 15-60%. המצב נפוץ פי 1.4 בקרב נשים לעומת גברים.
- מחקרים חדשים מצביעים על שכיחות גבוהה יותר של ליכן פלנוס בקרב אנשים הסובלים מהפרעות אוטואימוניות אחרות, כמו תת-פעילות בלוטת התריס, פסוריאזיס וסוכרת סוג 1.
המרדף אחר זיהוי הגורם: ההבנות המדעיות העדכניות
ליכן פלנוס היא מחלה אוטואימונית – מצב בו מערכת החיסון תוקפת חלבון מסוים הנמצא בתאי העור והריריות (תאים קרטינוציטים). מחקרים פורצי דרך משנת 2023-2024 חשפו מנגנונים מולקולריים חדשים המעורבים בהתפתחות המחלה:
- רקע גנטי – מחקר משנת 2024 זיהה מספר וריאנטים של גנים (כלומר שונות גנטית אצל אנשים מסוימים) הקשורים למערכת החיסון, המגבירים פי 3 או 4 את הסיכון לפתח את המחלה. למשל, שונות בגנים HLA-DR1ו- .STAT4
- המיקרוביום ומערכת החיסון – מחקרים חדשניים מצביעים על קשר בין שינויים במאזן החיידקים השוכנים במעיים ובפה (מצב הנקרא דיסביוזיס) לבין התפרצות המחלה. המשמעות היא שאצל חולי ליכן פלנוס יש ירידה משמעותית במגוון החיידקים הטובים במעי ובפה.
- גורמים סביבתיים: חשיפה לזיהום אוויר, כימיקלים תעשייתיים ומתכות כבדות נמצאה כגורם סיכון משמעותי, במיוחד באזורים עירוניים צפופים.
- הקשר הנפשי-גופני – מחקר מקיף משנת 2024 הראה שכ-70% מהמטופלים חוו אירוע לחץ משמעותי בששת החודשים שקדמו להתפרצות המחלה, מה שמחזק את התיאוריה על הקשר בין מצבי דחק לתגובה אוטואימונית.
- זיהומים ויראליים – נמצא קשר בין זיהום הפטיטיס C , חשיפה לווירוס EBV (אפשטיין-בר) וכן לזיהומי הרפס מסוימים. חשיפה לחלבוני ווירוסים אילו מפעילה תגובה חיסונית אוטואימונית.
כמו כן, מספר חומרים עשויים לעיתים לעורר את הופעת המחלה, בעיקר אצל אנשים שיש להם רגישות מיוחדת או נטייה למחלות אוטואימוניות:
- חיסונים מסוימים :כמו החיסון להפטיטיס B או לשפעת – ישנם מקרים נדירים שבהם אנשים פיתחו ליכן פלנוס לאחר קבלת חיסון. זה לא שכיח, אבל קיים.
- תרופות ליתר לחץ דם או לבעיות לב: יש תרופות שיכולות לגרום לתגובה דלקתית בעור או בפה שדומה לליכן פלנוס. במקרים כאלו, לעיתים החלפת התרופה פותרת את הבעיה.
- חשיפה לאלרגנים מסוימים: כמו מתכות מסוימות וחומרים המשמשים לסתימות בשיניים, צבעי מאכל או חומרים כימיים – גם הם עלולים לעורר תגובה דלקתית בפה שדומה לליכן פלנוס.
חשוב לזכור שלרוב לא מוצאים סיבה ברורה לליכן פלנוס, והמחלה נחשבת לרוב כחלק מתגובה של מערכת החיסון של הגוף.
לאחרונה מחקרים גילו מרקרים (סמנים) חדשים, שרמות גבוהות שלהם בגוף יכולות לשמש כסמנים לאבחון מוקדם של המחלה ולמעקב אחר פעילותה בגוף. למשל: IL-17, TNF-alpha ו- TGF-βהניתנים לגילוי בבדיקת דם.
ההתבטאויות המגוונות של ליכן פלנוס:
ליכן פלנוס מתבטאת בצורות מגוונות יותר מכפי שחשבו בעבר:
- ליכן פלנוס עורי (Cutaneous LP)
- נגעים שטוחים סגלגלים, לעיתים עם צורות גיאומטריות – הצורה הנפוצה ביותר, אליה נלווה גרד. אולם זוהו גם תתי-סוגים פחות נפוצים, כגון:
- ליכן פלנוס פיגמנטוזי: אופייני יותר לבעלי עור כהה, מותיר כתמי פיגמנטציה ארוכי טווח.
- ליכן פלנוס קשקשי: פריחה בצורת קשקשים דמויי עלים על הגפיים והגב.
- נגעים בצורת שלפוחיות המופיעים בעיקר באזורי כפות הרגליים.
- ליכן פלנוס פלנופילאריס – מצב דלקתי המשפיע על זקיקי השיער, המערב הופעה של כתמים לבנים על הקרקפת ואזורים של נשירת שיער, אדמומיות וקשקשת. לעעיתים יש גרד נלווה, תחושת צריבה או כאב.
- מחקר מ-2024 מצביע על תסמינים מערכתיים נלווים, הכוללים עייפות כרונית (ב-45% מהמקרים), כאבי פרקים (ב-20%) ורגישות מוגברת לכאב (ב-30%).
- נגעים שטוחים סגלגלים, לעיתים עם צורות גיאומטריות – הצורה הנפוצה ביותר, אליה נלווה גרד. אולם זוהו גם תתי-סוגים פחות נפוצים, כגון:
- ליכן פלנוס ברקמות ריריות (Mucosal LP)
- מדובר בנגעים לבנים שטוחים, כמו קווי תחרה, בתוך חלל הפה, בעיקר בחלק הפנימי של הלחיים, על החניכיים, על השפתיים הפנימיות ועל הלשון. לעיתים הנגעים יכולים להיות מלווים בתחושה לא נעימה של צריבה או אי-נוחות, במיוחד בזמן אכילה או שתייה.
- מעבר לפגיעה בפה, אחוז מסוים מהנשים עם ליכן פלנוס מפתחות גם נגעים בנרתיק, מה שמוביל לירידה משמעותית באיכות החיים.
- בעיות עיניים: מחקרים זיהו תסמינים כמו יובש בעיניים, דלקת לחמית ויש מקרים של פגיעה בקרנית.
- תסמונת החפיפה (Overlap Syndrome)
בחלק מהמקרים, ליכן פלנוס יכולה להופיע יחד עם מחלות אוטואימוניות אחרות כמו לופוס או פסוריאזיס. מצב כזה נקרא "תסמונת חפיפה".
אבחון מתקדם: מעבר לביופסיה הבסיסית
האבחון המודרני של ליכן פלנוס משלב מספר טכנולוגיות חדשניות:
- דרמטוסקופיה דיגיטלית: שימוש במצלמות מיקרוסקופיות מתקדמות מאפשר זיהוי מאפיינים מיקרוסקופיים ייחודיים ללא צורך בביופסיה חודרנית.
- ביומרקרים בדם ורוק: בדיקות מעבדה חדשות מזהות רמות מוגברות של ציטוקינים ספציפיים (IL-17, TNF-alpha) שמסייעות באבחון מדויק.
- אנליזה גנטית: בדיקות HLA מסייעות לזהות אנשים בסיכון גבוה ולנבא את חומרת המחלה.
- הדמיה מתקדמת: טכנולוגיית Reflectance Confocal Microscopy (RCM) מאפשרת לרופאים לראות שינויים ברקמות בזמן אמת ברמה תאית.
- אבחון מולקולרי: זיהוי "חתימות מולקולריות" ייחודיות ברקמות פגועות באמצעות טכנולוגיות מתקדמות.
מהו הטיפול הרפואי הקונבנציונלי בליכן פלנוס?
הטיפול הקונבנציונלי בליכן פלנוס מבוסס בעיקר על סטרואידים, במטרה לדכא את התגובה הדלקתית האחראית לנגעים ולכאבים. לרוב נעשה שימוש במשחות סטרואידיות כגון טריאמצינולון לאזורים נגועים בפה או בעור. במקרים חמורים יותר ניתן טיפול בסטרואידים בנטילה פנימית, ולעיתים גם בתרופות מדכאות חיסון כמו אזתיופרין, ציקלוספורין או מתוטרקסט. טיפולים אלה יעילים ברוב המקרים, אך מלווים בתופעות לוואי אפשריות ובמגבלות בשימוש ממושך. סטרואידים למשל, יכולים לגרום לתופעות לוואי כמו דלדול עור, זיהומים משניים, והשפעה מערכתית במקרה של שימוש ממושך.
טיפול טבעי בליכן פלנוס: הגישה האינטגרטיבית
לצד הטיפולים הקונבנציונליים בליכן פלנוס, קיימים טיפולים יעילים ברפואה משלימה.
- ליכן פלנוס ודיקור סיני (אקופונקטורה)
דיקור סיני הוא אחד מאבני היסוד של הרפואה הסינית המסורתית. הוא נחקר בשנים האחרונות כגישה טיפולית במצבים דלקתיים וכרוניים. בראייה סינית מסורתית ובהסתמך על הניסיון הקליני המסורתי, במקרים רבים הדיקור תורם להפחתת הכאב, לשיפור זרימת האנרגיה בגוף, לשיפור זרימת הדם המקומית לרקמות הפגועות ולהזנתן, ולאיזון מערכת החיסון – כלומר הוא פועל על המרכיבים המקושרים להתפתחות המחלה.
תוספי תזונה לטיפול בליכן פלנוס
קיימים צמחי מרפא ותוספי תזונה מגוונים לתמיכה בטיפול בליכן פלנוס, להלן חלק מהם:
- פורמולות סיניות מסורתיות – קיימים שילובים מסורתיים של צמחי מרפא סיניים שהראו שיפור קליני משמעותי בטיפול בליכן פלנוס מבחינת הנגעים ותחושת הכאב [1].
- כורכומין – לשורש הכורכומין מיוחסת פעילות נוגדת חמצון, אנטי-דלקתית ומווסתת מערכת חיסון. קיימים מחקרים ודיווחי מקרה המצביעים על פוטנציאל יעילותו במצבים של ליכן פלנוס [2, 3, 4]. כורכומין קיים גם כתוסף תזונה וגם כמשחה לשימוש בחלל הפה.
- תוסף איכותי של אומגה 3 – חומצות שומן מסוג אומגה 3 פועלות לוויסות מערכת החיסון והן בעלות השפעה אנטי דלקתית [5]
- אלוורה (Aloe vera): – מחקר קליני מבוקר משנת 2024 מצא כי שימוש חיצוני במיצוי ג'ל אלוורה יכול לשפר ליכן פלנוס אוראלי [6]
- ויטמין D – במחקרים קליניים נבחנו הרמות של ויטמין D בקרב חולי ליכן פלנוס אוראלי בהשוואה לקבוצת ביקורת. התוצאות הראו כי חולי ליכן פלנוס סבלו מרמות נמוכות משמעותית של ויטמין D . החוקרים גם מצאו כי ככל שרמות הוויטמין היו נמוכות יותר, כך חומרת המחלה הייתה גבוהה יותר.
- אבץ – מחקר ראשוני קטן בחן את היעילות של תוסף אבץ בשילוב עם טיפול במשחת סטרואידים בליכן פלנוס כיבי. המחקר מצא כי השילוב הוביל לשיפור משמעותי בכאב וברמות הדלקת [7].
- פרוביוטיקה ייעודית – מחקר קליני ראשוני [8] בחן את היעילות של תוסף פרוביוטיקה ייעודי בשילוב עם סטרואידים מקומיים כטיפול בליכן פלנוס אוראלי. המחקר מצא שיפור משמעותי בכאב ובמדדים קליניים לאחר 2 ו-4 שבועות. סקירה מדעית [9] דנה בפוטנציאל של פרוביוטיקה כמווסת חיסוני במצבי ליכן פלנוס אוראלי, וציינה פרוביוטיקה עשויה להשפיע על מערכת החיסון ולסייע באיזון המיקרוביום בפה.
הטיפול של מור אפריאט בליכן פלנוס
בקליניקה של מור אפריאט נעשה שימוש בכלים שונים מתחום הרפואה הסינית ובתוספי תזונה ייחודיים. הדיקור הסיני ופורמולות צמחי המרפא מותאמים לכל מטופל באופן אישי, לאחר אבחון מדויק על בסיס הרפואה הסינית. גם נקודות הדיקור מותאמות באופן אישי לכל מטופל, כאשר קיימות נקודות דיקור בעלות השפעה על שיפור בנגעים, הפחתת הגרד וחיזוק מערכת החיסון. מור אפריאט אף פיתחה שיטת טיפול ייחודית יעילה מאוד לטיפול בנגעים בקרקפת הגורמים לנשירת שיער.
כל מטופל מקבל המלצות תזונתיות בראייה סינית, ובנוסף מותאמים לו מזונות נוגדי דלקת שעשירים בנוגדי חמצון (למשל, פירות יער, שום, בצל, ג'ינג'ר, ירקות עליים כהים, ועוד), והפחתה במזונות מזיקים. נעשה שימוש גם בטיפולים חיצוניים כגון שמנים בעלי פעילות נוגדת דלקת ומשחות על בסיס צמחי מרפא. לכל מטופל נרקחת פורמולת צמחי מרפא סיניים ללקיחה פנימית, בכמוסות או בתמצית נוזלית, ואם יש צורך, יומלצו לו תוספי תזונה שונים בהתאם למצבו.
באופן כללי, הטיפול שואף להשיב את האיזון הפנימי – גופני ונפשי – של המטופל. הוא מתמקד בחיזוק מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף, טיהורו מגורמים המפריעים להזנה תקינה של העור, והקלה משמעותית על סימפטומים, ובכך תורם לשיפור איכות החיים של המטופלים.
למה לצפות מהטיפול?
הטיפול משפיע מערכתית (מבפנים) על מצב העור, מה שמוביל לרוב לצמצום אזורי הנגעים ולשיפור משמעותי מאוד במצב העור הקיים. כמו כן, הוא מסייע במניעת התפרצויות נוספות והתפשטות המחלה.